Publicerad: 21 mars, 2019

Så kan du leva och bo mer hållbart

Vi har frågat 1500 svenskar om deras syn på hållbarhet och hur de själva gör för att bo och leva mer hållbart. 30 % svarade att de skulle vilja göra mer för att bo hållbart men att de inte vet hur. Här ger vi dig tips på vad du kan göra.

Väckarklockan ringer 06.45. Upp. Äta frukost. Klä på barnen. Lämna barnen på skola och förskola. Stressa till jobbet. Jobba 8 timmar. Stressa till hämtning. Laga middag. Hjälpa till med läxor. Lägga barnen. Kolla en stund på tv eller läs ett kapitel i en bok. Släcka lampan och somna. När många upplever att det är svårt att hinna med till och med de vanliga vardagsbestyren är det lätt att förstå att det känns svårt att klämma in ”hjälp till att rädda planeten” som en aktivitet i kalendern. Samtidigt är det många som känner att detta är något som gnager i bakhuvudet, det borde gå att göra mer.

När SBAB nyligen frågade 1500 svenskar om deras syn på hållbarhet och hur de själva gör för att bo och leva mer hållbart så var det tydligt att många har ambitioner men har svårt att få det att gå ihop rent praktiskt. 30 % svarade att de skulle vilja göra mer för att bo hållbart men att de inte vet hur.

Det är svårt att göra rätt när man inte vet hur. Men om man tittar på vilka åtgärder som faktiskt är mest effektiva som privatperson så handlar det i första hand om:

- se till att energiförbrukningen i bostaden är effektiv

- byta till en förnybar energikälla genom att se över sitt elavtal

Idag står bostäder för ca 40 % av Sveriges totala energianvändning, enligt WWF. Om vi lyckas minska energiförbrukningen och använda förnybara energikällor i större utsträckning så kommer påverkan att vara stor.
 

Tips på vad du kan göra:

Utan att det kostar pengar

1. Använd förnyelsebara energikällor genom att se över ditt elavtal – ladda, diska och tvätta när ingen annan gör det, då är elen både billigare och bättre producerad.

2. Välj miljömärkt el från vind, sol, vatten, miljömärkt fjärrvärme och geotermisk energi, som bergvärme. Om du även kan producera egen förnybar energi så blir ditt bidrag ännu större! Då kan överskottet användas för att ersätta andra energikällor som inte är förnyelsebara.

3. Sänk inomhustemperaturen med en grad och se till att inte soffan och andra möbler blockerar elementen. Det minskar deras effektivitet. Om du minskar temperaturen med en grad så kan det minska uppvärmningskostnaderna med uppemot 5 %. Läs mer hos TelgeEnergi.

4. Kolla vad som finns att köpa begagnat innan du köper nya saker till hemmet. Om du ska köpa nytt – ta hjälp av miljö- och energimärkningar.

5. Ställ krav på dina kommunpolitiker och se till att de prioriterar miljö- och energifrågor och att de stödjer utbyggnad av förnybar energi.

6. Ju mer energi du kan spara, desto fortare går omställningen till ett 100 % förnybart och hållbart energisystem. Det är även viktigt att vi i Sverige tar ansvar då vårt globala fotavtryck konsumerar mer energi än genomsnittet.


Med hjälp av både mindre och större investeringar

1. Gamla lampor förbrukar mycket energi. Se därför till att byta ut dem till energieffektiva och bra LED-lampor istället.

2. Se till att det är tätt kring fönster och dörrar så att värme hålls kvar inomhus. Om inte det räcker kan du även tilläggsisolera och byta fönster.

3. Solceller är en stor, men lönsam investering. Vi på SBAB erbjuder finansieringslösningar för att göra det enklare för dig att ta steget. Förutom att höja värdet på ditt hus kan du framöver bli så gott som självförsörjande på el.

4. Installation av värmepump sänker den totala energiförbrukningen. Ska du välja bergvärmepump, luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump? Oavsett vilken energilösning som passar just ditt hus är det investeringar som snabbt lönar sig. Läs mer om nyttan och skillnader hos Energimyndigheten.

5. Installation av laddboxar för bilar, de laddar snabbare och säkrare än ett vanligt eluttag. Från den 1 februari 2018 får du som är privatperson söka stöd för installation av laddboxar. Bidraget täcker upp till 50 % av kostnaderna.

6. Gör en energideklaration av din bostad på boverket.se. Energideklarationen är ett dokumet med information om hur energieffektivt huset är och innehåller tips på vad just du kan göra för att bli mer effektiv. Det sparar både energi och pengar!


Ett av våra bidrag till ett hållbart boende är det Gröna bolånet, läs mer om det här

 

Läs också