Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Vart är räntan på väg?

Det är mycket spekulationer och frågor om ränteläget och en kommande höjning av reporäntan just nu. SBAB:s chefsekonom Robert Boije reder ut och svarar på de vanligaste frågorna.


Kommer boräntorna att höjas nu och varför?

Riksbanken har tydligt flaggat för att de kan komma att höja reporäntan inom kort då inflationen nu mer varaktigt legat i linje med Riksbankens inflationsmål. Det kommer i så fall innebära att även boräntorna går upp.

När höjs de och hur mycket tror vi att det blir?

Riksbanken har tydligt aviserat att reporäntan kan komma att höjas med 0,25 procentenheter i antingen december eller februari och att reporäntan sedan kommer att fortsätta att höjas i långsam takt. Det innebär i så fall att även att boräntorna kommer att höjas i långsam takt.

Alla prognoser är osäkra men vår bedömning är att det är troligast att reporäntan höjs först i februari och att det sedan kommer ytterligare höjningar. Vi tror att den rörliga boräntan i genomsnitt bland bankerna kommer att ligga på ca 2,5 procent om tre år och den bundna femårsräntan på 3,5 procent.

Hur påverkar det mig?

Vid en räntehöjning kommer räntan för dig som har rörlig ränta (3-mån bindningstid) att gå upp vid nästa räntejusteringsdag. Har du bunden ränta kommer en räntehöjning att slå igenom först den dag du har villkorsändring och binder om räntan, beroende på hur hög räntan är då. Du som är kund hos oss kan se dina låns räntejustering- och villkorsändringsdag i internetbanken.

Normalt sett brukar de rörliga boräntorna gå upp ungefär lika mycket som höjningen av reporäntan. Det innebär att för varje miljon du har i bolån kan du räkna med att din räntekostnad per månad går upp med ca 830 kronor för varje procentenhet som räntan går upp (eller med 580 kronor efter ”ränteavdrag” om du har fullt ränteuppdrag på 30 procent).


Har du inte bolån hos oss? Räkna på ränta och lånekostnad här.