Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Nytt amorteringskrav 2018 – så påverkar det dig

Just nu frågar många angående

 • Vad innebär det skärpta amorteringskravet?

  Det skärpta amorteringskravet innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst behöver amortera ytterligare 1 % av bolånet årligen utöver redan befintliga amorteringskrav. Det befintliga kravet innebär att bolån som överstiger 70 % belåningsgrad amorteras med 2 % årligen och bolån som överstiger 50 % belåningsgrad amorteras med 1 % årligen.

 • Jag ska köpa bostad. Vad avgör om jag ska omfattas av det skärpta amorteringskravet?

  Det är kontraktsdatum som avgör. Om du skriver kontrakt på din nya bostad före den 1 mars så omfattas du INTE av det skärpta kravet.

 • Jag vill flytta mitt bolån till SBAB. Vad ska jag göra för att inte omfattas av det skärpta amorteringskravet?

  Bolån som inte utökas omfattas inte av det skärpta kravet vid flytt till annan bank.

 • Jag vill flytta mitt bolån till SBAB och dessutom låna mer. Vad ska jag göra för att inte omfattas av det skärpta amorteringskravet?

  För att inte omfattas av det skärpta amorteringskravet måste skuldebrev vara undertecknat och postat till SBAB senast den 28 februari 2018.

Regeringen har godkänt förslaget om ett utökat amorteringskrav. Från och med 1 mars 2018 kommer bankerna därför att ta hänsyn till det skärpta amorteringskravet som sätts utifrån hur mycket du lånar i förhållande till inkomst.

Det skärpta amorteringskravet innebär att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst ska amortera ytterligare 1 procent på hela bolånet per år utöver gällande amorteringskrav.

Det skärpta amorteringskravet börjar gälla den 1 mars 2018.

Exempel: Om du tjänar 30 000 kr i månaden har du en bruttoinkomst på 360 000 kr på ett år (30 000 kr x 12). Lånar du mer än 1 620 000 kr (360 000 kr x 4,5) ska du amortera 1 procent av skulden årligen. Detta utöver amorteringskravet som påverkar dig som har en skuld på bostaden som överstiger 50 eller 70 procents belåningsgrad*. Om ni är två som lånar så är det er sammanlagda bruttoinkomst som räknas.


Omfattas jag av det skärpta amorteringskravet om jag tillträder min nya bostad efter den 1 mars 2018?

Om du omfattas av det skärpta amorteringskravet eller inte beror på när ditt köpekontrakt är undertecknat. För bostadsköp där köpekontrakt undertecknades efter den 1 mars 2018 gäller det skärpta amorteringskravet. Om du har undertecknat ditt köpekontrakt före den 1 mars 2018 gäller tidigare amorteringsregler, dvs att du ska amortera 2 procent årligen om skulden överstiger 70 procents belåningsgrad eller 1 procent årligen om skulden överstiger 50 procents belåningsgrad*.


Vad händer om jag vill höja mitt bolån?

Om du vill höja ditt bolån före den 1 mars 2018 omfattas du inte av det skärpta amorteringskravet. Regler för bolån som tas efter den 1 mars 2018 utarbetas för tillfället.


Vad gäller om jag vill flytta mitt bolån till SBAB?

Om du vill flytta ett befintligt bolån till oss gäller samma amorteringskrav som du har i dagsläget. Din nuvarande bank hjälper dig att ta fram det amorteringsunderlag som vi behöver för att kunna erbjuda samma villkor.


Jag vill ha ett lånelöfte hos er, vad gäller?

Giltighetstiden för lånelöften hos SBAB är för närvarande begränsat till den 28 februari 2018. Du kan ansöka om lånelöfte här.


Tänk på att amortering är ett sparande

Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle. När du amorterar minskar ditt lån och även dina räntekostnader. Därmed blir du också mindre utsatt vid stigande räntor, sjunkande bostadspriser eller om din inkomst minskar.


Var kan jag läsa mer?

Finansinspektionens webbplats kan du läsa mer om hur kravet påverkar olika hushåll.


*bolåneskulden i förhållande till bostadens marknadsvärde. Om bostaden är värd 3 000 000 och du har bolån på 2 400 000 är din belåningsgrad 80 % (2 400 000/3 000 000).

 

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få de senaste och mest uppmärksammade frågorna inom boendeekonomi direkt i din inkorg
- prenumerera på vårt nyhetsbrev SBAB Topp5.