Vi stödjer inte din version av webbläsare och vissa funktioner på sidan kanske därför inte fungerar. Vänligen uppgradera till den senaste versionen. Ignorera

Köpa eller sälja först på dagens bostadsmarknad?

En av de stora frågorna du ställs inför när du vill byta boende är om du borde köpa eller sälja först. Dessvärre finns det inte bara ett korrekt svar. Det kan därför vara bra att tänka igenom både för- och nackdelar innan du bestämmer dig.

Bostadsmarknaden har förändrats och affärerna tar längre tid än för ett år sedan. Detta kan innebära längre förmedlingstider och mer eftertänksamma köpare och kan påverka dig som säljare negativt men kanske framför allt upplevas som stressande. Ta därför med i din process att det kan ta längre tid att få din bostad såld nu än vad det gjorde för till exempel ett halvår sedan.

Om du både ska köpa och sälja är det bra att tänka igenom din situation utifrån just dina förutsättningar en gång extra. Har du möjlighet att sälja först och köpa sen kommer du veta exakt hur kalkylen för nästa bostad ser ut. Tänk på att för ett köp av en villa tillkommer kostnader som pantbrev och lagfart. 

Att tänka på när du köper först och säljer sen:

  • Lägg tillträdet till din nya bostad långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att sälja din nuvarande bostad. På så sätt får du god tid på dig att sälja din nuvarande bostad och minskar risken att stå med två bostäder en tid.
  • Se till att ha valt mäklare och gjort klart allt (fotografering, prospekt mm.) så att din nuvarande bostad kan läggas ut till försäljning den dag du ska skriva köpekontrakt på din nya bostad.
  • Vad kan du lägst tänka dig att sälja din nuvarande bostad för? Utgå från det lägsta priset du kan tänka dig när du räknar på dina möjligheter att låna till en ny bostad.

 

Att tänka på när du säljer först och köper sen:

  • Lägg tillträdet till boendet du ska sälja långt fram i tiden (3 till 6 månader) så att du har god tid på dig att köpa ny bostad.
  • Om du inte hunnit köpa ny bostad när det är dags för tillträde på bostaden du säljer, kolla upp möjligheterna att hyra något innan du har hittat en ny bostad.
  • Behöver du magasinera dina möbler under en period? Kolla upp möjligheterna att hyra magasin i området där du bor.

Vad påverkar läget på bostadsmarknaden?

Förutsättningarna på bostadsmarknaden ändras ibland. Det beror bland annat på hur stort eller litet utbudet av bostäder är. Det kan gå fort att sälja, andra gånger går det trögare.

När det har kommit ut mycket nyproduktion till salu finns det ganska många bostäder att välja på för den som letar nytt boende, speciellt bostadsrätter. Detta innebär också ofta att marknaden för begagnade bostäder ökar, vilket leder till att utbudet på många orter är större än på flera år. Köpare kan därför unna sig lyxen att titta på flera bostäder innan de bestämmer sig. Andra faktorer som påverkas är försäljningstiden. Om flera bostäder som liknar varandra till både utformning och pris blir till salu samtidigt påverkar det på ett helt annat sätt än om en unik bostad som många vill ha och har råd med kommer ut till salu. Du kan själv bilda dig en uppfattning om hur många bostäder som är till salu i ditt område genom att titta på utbudet, på exempelvis Booli eller Hemnet.