- Start
- Låna
- Spara
- Försäkra
-
Boendeekonomi
- Tips, inspiration & kunskap
- Det senaste inom boendeekonomi
- Boendeekonomi är jättekul
- Ansvarsfull boendeekonomi
- Flytta hemifrån
Det händer mycket på bostadsmarknaden, både när det gäller priser, räntor och politiska åtgärder. Bostadsmarknaden påverkas också av hur det går för den svenska ekonomin som helhet. I denna artikel ger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, en överblick över läget just nu.
Är det fattiga januari, eller? Det kan kännas motigt att börja ett helt nytt år med att vara luspank. Julen och nyåret kostar pengar. Oavsett om det handlar om din hälsa, dina relationer eller din ekonomi så tycker jag att en förändring så här i början av året är en utmärkt idé.
Det går alldeles utmärkt att ha koll på prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Mäklarstatistik samlar in siffror över den senaste månadens försäljningar (med en månads fördröjning, i januari vet vi hur snittpriserna såg ut i december) från landets fastighetsmäklare.
Under 2019 börjar ett antal nya lagar och regler gälla, som alla påverkar privat- och boendeekonomin på ett eller annat sätt beroende på vilken situation du är i. Bra att ha koll på med andra ord!
Riksbanken höjde reporäntan med 0,25 procentenheter för första gången på 7 år och flaggar för att räntan är på väg upp ytterligare, om än i långsam takt. Vad innebär det för dig som bolånetagare? SBAB:s chefsekonom Robert Boije reder ut och svarar på de vanligaste frågorna om ränteläget just nu.
Läget på bostadsmarknaden har förändrats det senaste året. Här ger vi tips till dig som planerar att köpa eller sälja på dagens marknad.
Det diskuteras flitigt om att räntorna är på väg upp, vilket kan leda till en oro hos alla med bostadslån. Tänk på att rapporteringen är generell, men hur just du påverkas är individuellt. Här kan du läsa mer om hur du får koll över din egen boendeekonomi.
Du som har bolån ställs då och då inför frågan om du ska binda eller inte binda räntan på dina bolån. Men vilka faktorer är egentligen viktiga att tänka på inför ett sådant beslut?
En av de stora frågorna du ställs inför när du vill byta boende är om du borde köpa eller sälja först. Dessvärre finns det inte bara ett korrekt svar. Det kan därför vara bra att tänka igenom både för- och nackdelar innan du bestämmer dig.
Här får du tips på vad som är bra att tänka på i valet mellan att spara i finansiella tillgångar eller amortera på ditt bolån.
Juridiskt sett är det stor skillnad mellan att vara gift och att leva i ett samboförhållande. Här är de viktigaste skillnaderna du bör känna till.
Bara det senaste året har mer än femtio procent fler laddbara elbilar rullat ut på våra vägar. Det har gjort att behovet av laddstolpar har ökat. Här går vi igenom hur du gör för att skaffa en egen laddbox och varför det ger dig kontroll över energiförbrukningen.
Att minska energiförbrukningen i hemmet är bra för både miljön och din plånbok. Här får du tio handfasta tips på hur du kan göra.
Ekar det i plånboken dagarna före lön? Här får du tips på hur du kan få pengarna att räcka lite längre.
Du behöver inte bli styrelseproffs för att påverka din bostadsrättsförening. Det räcker faktiskt att du bryr dig. Här får du tips på några kloka frågor som du själv kan ställa på årsstämman – oavsett om du är aktiv i styrelsen eller inte.
Är 2018 året då du äntligen ska börja spara, men har lite svårt att komma igång? Då är det här en utmaning för dig!
Om du säljer en bostad med vinst måste du betala skatt på hela vinstbeloppet. Vill du inte betala skatten direkt och köpt en ny bostad går det bra att skjuta upp beskattningen. Men hur funkar det egentligen och vad är bra att tänka på?
Har du koll på din privatekonomi? Genom att göra en budget kan du enkelt se hur mycket du kan spara och därmed stå beredd vid oförutsedda händelser och utgifter. Här får du tips på hur du kommer igång och lättare håller koll på din ekonomi.
Ska du köpa en bostadsrätt? Då är det viktigt att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi. Här får du tips på vad som är viktigt att titta på i årsredovisningen, så att du vet vad det är för slags förening du blir medlem i.
Från och med 1 mars 2018 gäller ett skärpt amorteringskrav för bolån. Det skärpta amorteringskravet sätts utifrån hur mycket du lånar i förhållande till din inkomst. Läs mer om vad det innebär.
Finansinspektionen går vidare med förslaget om ett skärpt amorteringskrav. Här kan du se vad det kan innebära det för dig som ska köpa eller sälja bostad.
Vad innebär det egentligen att separera när känslorna tar slut? Är det verkligen så enkelt att lösa ut partnern eller köpa en ny lägenhet?
En av de vanligaste frågorna till vår kundservice handlar om räntan på det egna bolånet. SBAB förhandlar dock inte om räntan med varje enskild kund.
Vad händer egentligen om du förlorar jobbet, din sambo avlider eller om du själv blir sjuk? Det är saker som är värda att tänka på, även om allt är bra idag.
I SBAB:s rapport " Så vill unga bo " bekräftas bilden av det vi redan vet. Bostadsmarknaden för unga kräver i allt högre utsträckning en medfinansiär i form av en förälder eller nära anhörig för den som vill köpa en bostad.
Det finns veckor där man varken kan eller vill vara i sitt fritidshus. Har du dåligt samvete för att sommarstugan inte används så mycket som du hade tänkt? Ha inte det. Hyr ut istället!
Slöseri med tid och trist genomgång av formalia. Och tänk om du tvingas bli invald till något? Många håller sig borta från föreningens årsstämma med liknande argument. Men det är viktigt att bry sig om det man äger.
Vad är viktigt att tänka på när du ska köpa lägenhet och flytta ihop med någon? Och hur fungerar det där med testamenten egentligen?