Publicerad: 19 januari, 2018

Så enkelt gör du en budget

Har du koll på din privatekonomi? Genom att göra en budget kan du enkelt se hur mycket du kan spara och därmed stå beredd vid oförutsedda händelser och utgifter. Här får du tips på hur du kommer igång och lättare håller koll på din ekonomi.

I en undersökning som vi nyligen gjort visar det sig att majoriteten av de som har bolån, 52 procent, inte har gjort en budget för sin privatekonomi. Hur tråkigt det än låter så är en budget ditt viktigaste verktyg för att veta hur din privatekonomi ser ut och vilken motståndskraft du har mot eventuella oförutsedda händelser. Det är också lättare att se vilket utrymme som finns för att spara lite pengar – eller att du eventuellt måste prioritera om för att ha råd att spara.

Här är några enkla tips för att komma igång:

1. Skaffa dig koll på pengarna

Det första du behöver är en uppfattning om hur din ekonomi faktiskt ser ut. Det skaffar du dig bäst genom att helt enkelt summera dina inkomster och utgifter. Du behöver:

  • De senaste månadernas kontoutdrag från din internet- eller mobilbank.
  • Penna och papper, ett Excel-ark eller använd exempelvis kalkylen som finns på Hallå konsument.
  • Summera gärna i kategorier; t ex livsmedel, mediakostnader, bil, resor osv. Ju fler månader bakåt i tiden som du kan summera desto bättre.

2. Förbättringspotential

När du vet hur läget ser ut vet du mer om vad du behöver göra. Antingen har du upptäckt att det finns gott om pengar över eller så behöver du göra några förändringar för att förbättra din ekonomi. Oavsett, så kan nästa steg vara att titta igenom de utgifter du har och se om du kan förbättra något. Förslagsvis:

  • Använder du exempelvis alla streamingtjänster och abonnemang som dras varje månad eller finns det några du kan säga upp?
  • Har du verkligen det bästa erbjudandet du kan få hos mobiloperatörer, bredbandsleverantörer och försäkringsbolag?
  • Är det någon kategori som sticker ut onödigt mycket, t ex livsmedel? Fundera över hur du kan minska på kostnaderna.
  • Räkna på ett högre ränteläge och se att din ekonomi klarar det. Behöver du hjälp att räkna på det finns här ett Excel-ark Excel, 11.3 kB. som du själv kan fylla i.

3. Börja – eller fortsätt spara!

När du är klar med kartläggningen och eventuellt har hittat lite utrymme i din ekonomi är det dags att börja fundera på sparandet. Hur mycket du behöver beror förstås på. Startar du från noll är det bäst att satsa på att bygga upp en buffert som du förvarar på ett sparkonto. Ett sätt att inte ”nalla” från det är att ha en stående månadsöverföring till ett sparkonto hos en annan bank än den du använder i vardagen. Börja hellre med ett högre belopp som du kan minska efterhand om det blir övermäktigt. Särskilt om du inte har en budget idag är det viktigt att prioritera att bygga upp en sådan.

För mer långsiktigt sparande kan det vara en god idé att placera dem på aktiemarknaden. Även här behöver du inte kunna särskilt mycket. Ta hjälp av de digitala hjälpmedel som numera finns hos flera banker. En automatisk dragning och en automatisk förvaltning är ett smidigt sätt att spara. En del använder sig av en procentsats av månadsinkomsten för att hitta ett lämpligt belopp att spara. Sikta på 10 procent av din bruttoinkomst – men anpassa det efter dina förutsättningar.

Överkurs – om du nu ändå är igång är det bra att göra en beräkning på hur din framtida pension blir på minpension.se. På så vis kan du lättare bilda dig en uppfattning om huruvida du behöver öka på ditt pensionssparande.