Publicerad: 2 november, 2017

Maxa budgeten - hyr ut din bostad

Det finns veckor där man varken kan eller vill vara i sitt fritidshus. Har du dåligt samvete för att sommarstugan inte används så mycket som du hade tänkt? Ha inte det. Hyr ut istället!

Genom att hyra ut fritidshuset eller hyra ut stugan eller privatbostaden ett par veckor så kan du både lindra samvetet och få en buffert inför kommande renoveringar. Men sätt dig för säkerhets skull in i en del innan du hyr ut. Var t ex noga med att skriva kontrakt med hyrestid, hur betalningen ska ske och vad som händer om något går sönder. Det finns mallar på nätet hur ett uthyrningskontrakt ska se ut*.

Om du har saker som är värdefulla för dig så kan du enkelt plocka undan dem innan du lämnar nyckeln. Kanske kan du förvara dina saker i ett rum som hyresgästen inte har tillträde till. Du kan också skriva en inventarielista som kvitteras av hyresgästen. Som hyresvärd kan du ta ut en depositions- eller bokningsavgift som en garant för att hyresgästen fullföljer bokningen. Ta betalt i god tid innan den aktuella hyresveckan. Om ni till exempel valt att hyra ut sommarstugan är det trist med sena avbokningar.

Tänk på att du kan få betala skatt på hyresersättningen. Du får göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 kr på hyresersättning för uthyrning av din villa, fritidshus eller bostadsrätt. För villa och fritidshus har du också rätt att dra av 20 procent på uthyrningsbeloppet. För bostadsrätt får du dra av den avgift du betalar för bostadsrätten under den tid den är uthyrd. Tänk på att avdraget inte får överstiga ersättningen. Blir det ett överskott ska du betala 30 % i skatt på detta. Schablonbeloppet på 40 000 kr gäller per år och bostad, så man kan hyra ut både sin åretruntbostad och sitt fritidshus och göra avdrag för båda. Från och med sommaren 2014 får en bostadsrättsförening ta ut en särskild avgift från den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand för att täcka föreningens extra kostnader för andrahandsuthyrningen. Närmare information om vad som gäller för just dig hittar du på skatteverket.se.

Många har långt till fritidshuset från sin bostadsort. Tänk därför igenom om du har någon i bekantskapskretsen eller en granne på plats som kan ta sig till stugan om något sker. Den personen kanske också vill hjälpa dig att se till att allt är i sin ordning vid in- och utcheckning, om du inte kan vara engagerad själv. Det krävs engagemang och lite arbete för en lyckad uthyrning. Det är ju en ganska fantastisk grej att andra, mot betalning, kan låna en del av ert paradis om än för en vecka då och då!

Lycka till!

Claudia Wörmann
Boendeekonom SBAB

* Är du SBAB kund kan du kostnadsfritt skriva hyresavtal (egenägd bostad) hos Lexly.